Pametna i čista Donja Motičina uz aplikaciju Viko

Nepropisno odloženi otpad, oštećenja prometne infrastrukture, javne rasvjete ili bilo koje javne površine – svi ovi, ali i mnogi ostali komunalni problemi u Donjoj Motičini se od sada mogu prijaviti putem mobilne aplikacije Viko. Riječ je o besplatnoj aplikaciji uz koju Donja Motičina postaje digitalizirana općina s evidencijom komunalnih problema, osluškujući pritom upite i pritužbe svojih sumještana.

– Pozivamo sve mještane da isprobaju našeg Virtualnog komunalca i tako nam se pridruže u stvaranju urednijeg i čišćeg okoliša, kako bi boravak u općini bio još ugodniji i sigurniji. Prijave svih komunalnih problema će zaprimiti naši odgovorni službenici i riješiti ih u što kraćem roku. Time ujedno želimo osigurati transparentnost i dostupnost usluga, bez zamorne papirologije i mogućih nesporazuma prilikom prijave komunalnih problema – istaknuo je Željko Kovačević, načelnik Općine Donja Motičina, ukazujući na jednostavan princip korištenja aplikacije Viko.

Naime, za prijavu komunalnih problema u Donjoj Motičini potreban je samo pametni telefon, a nakon preuzimanja aplikacije Viko putem Google Playa ili App Storea, nije obavezna nikakva dodatna registracija. Aplikacija uz prethodno odobrenje prepoznaje lokaciju svakog korisnika i nudi mogućnost prijave komunalnog problema uz prilaganje fotografije problema s kratkim opisom. Pokraj toga, u aplikaciji Viko – Virtualni komunalac mogu se provjeriti i problemi koje su prijavili drugi mještani, baš kao i obavijesti o fazama ili planovima rješavanja prijavljenih komunalnih problema.

– Budući da su održivo gospodarenje otpadom i sprječavanje nepropisno odbačenog otpada jedni od ključnih faktora u očuvanju čistoće Donje Motičine, ova aplikacija nam omogućava da budemo još djelotvorniji u tom području i da u suradnji s mještanima stvorimo preduvjete za ugodniji život u našoj pametnoj općini – zaključuje načelnik Kovačević, vjerujući da će Virtualni komunalac doprinijeti i informiranosti mještana o komunalnim problemima u općini Donja Motičina.

Aplikacija je izrađena u sklopu projekta Digitalizacija komunalne infrastrukture (izrada softverske platforme za uključivanje građana u rješavanje komunalnih problema i izrada klijent aplikacije za građane). Projekt je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu javnog poziva za sufinanciranje projekata primjene koncepta ”Pametnih gradova”.

Aplikaciju Viko preuzmite na Google Playu (Android) ili App Storeu (Apple).

Upute – brošura: Trifold-Aplikacija-VIKO

 

Općina Donja Motičina © 2016
Općina Donja Motičina