Categories: O općini

by admin

Share

Podijeli

crkva-sv-mihovil

Donja Motičina – Crkva Svih Svetih, spomenik kulturne baštine

crkva

Prvi spomen o crkvi potječe iz 1333. godine, kada je Motičina bila sjedište katoličke župe. Crkva je podignuta u čast Svih svetih. Dolaskom Turaka u Našice 1541. g. našički franjevci sklonili su se u Motičinu i tu ostali punih 20 godina. Mnoge su crkve  na području Slavonije uništene za vrijeme turske vladavine. Motička je crkva ostala sačuvana jer je bila izgrađena od čvrstog materijala. Ali 4. lipnja 1943. godine, osam mjeseci nakon zadnje obnove unutrašnjosti, crkva je stradala. Izgorio je sav namještaj, tri oltara, klupe, orgulje, toranj, a veliko 317 kg teško zvono palo je i rastalilo se. Crkva je ostala bez krova, ostali su samo stari zidovi. Svojom zauzetošću i požrtvovnošću stanovnici Motičine obnovili su i potpuno iznutra uredili crkvu, koja je bila simbol mjesta stradalog u Drugom svjetskom ratu. Blagoslovio ju je fra Krešimir Kujundžić, upravitelj našičke župe, 4. lipnja 1948. godine kada je proslavljen u njoj blagdan Srca Isusova. Kasnije je uz crkvu sagrađena i kapelanija – manja zgrada na kat za vjeronauk i stanovanje kapelana. I tako je crkva u Motičini potpuno obnovljena, uređena i prilagođena za potrebe vjernika. U ranim je 90-tim crkva ponovno zasjala novim sjajem. Pod vodstvom fra  Franje Tomaševića obnovljen je krov, zidovi su oslikani, kupljene su orgulje, te su na stražnjem dijelu crkve postavljene dvije spomen ploče s popisom stradalih u drugom svjetskom ratu.

ZAŠTITNIK I DATUM PROŠTENJA

U Motičini je proštenje na blagdan Svih svetih (1. studenog). Na taj se dan služe dvije svete mise. Jutarnje bogoslužje je u 8 sati, a glavno misno slavlje u 11 sati.

Osim Svih svetih, u Motičini se naročito štuje i blagdan Srca Isusova. Naime, 1910. godine je na Srce Isusovo padala velika tuča i tada se mjesto zavjetovalo i sagradilo kapelicu. Za blagdan Srca Isusova posebno je svečano. U procesiji nakon misnog slavlja djevojčice u bijelim haljinama prosipaju latice cvijeća ispred kipa Srca Isusova, kojeg nose mladići i djevojke obučeni u narodnu nošnju.

VJERSKI ŽIVOT

Mještani se rado angažiraju u svim aktivnostima vezanim uz Crkvu. Osim  dvadesetak ministranata/tica, te isto toliko čitača, misna slavlja uljepšava veliki zbor . Voditeljica velikog zbora i sviračica orgulja je Jelena Bijuklić, a zbor je aktivan već 50 godina. U Motičini djeluje i zbor mladih "Sanctus", pod vodstvom Judite Paljević, koji svakog ljeta okuplja  oko 40 mladih mještana. Zbor mladih ljeti animira mise na radost svih mještana, pa i šire, jer su česta gostovanja na misama u crkvi sv. Antuna Padovanskog i okolnim župama. Posebno treba naglasiti  da zbor  mladih sa svojom voditeljicom Juditom Paljević izvodi i mjuzikle, koji zatvaraju ljetnu sezonu u kojoj je zbor aktivan. Dosada su izvedena 3 mjuzikla : " Na babilonskim obalama"(2007/2008),  "LK 15"(2009) i " Bože, zar si pozvao mene" (2010). Autor sva tri mjuzikla (glazbe, scenarija i teksta) je Judita Paljević, profesorica klavira. Zvonari su Ivan i Verica Vrabac.

RASPORED MISA I OKUPLJANJA

Nedjeljom i blagdanom sveta misa je u 11 sati. Misno slavlje je i u tjednu, svakog petka tijekom školske godine. Ispovijed je svakog prvog petka u mjesecu. Tijekom mjeseca svibnja i listopada obavljaju se svaki dan pobožnosti Majci Božjoj, a tijekom korizme moli se križni put.

Župski vjeronauk je tijekom školske godine za prvopričesnike i krizmanike. Mladi se okupljaju svakog petka poslije večernje svete mise. Biblijski sat je petkom u 19 sati.

SVEĆENICI KROZ POVIJEST

Fra Zvonko Lutrović (1977. – 1984.), fra Vlado Mustač (1984. – 1987.), fra Mladen Majnarić (1987. – 1990.), fra Franjo Tomašević (1990. – 1996.), fra Željko Jurković (1996. – 1999.), fra Petar Žagar (1999. – 2000.), fra Mijo Hrman (2000. – 2002.), fra Josip Šoštarić (2002. – 2004.), fra Bernardin Plantek (2004. – 2006.) i fra Ivan Bošnjak (2006. – 2008), fra Josip Anthony Kešina i fra Igor Andrijević.

 

Seona –

Crkva Sv. MIHAELA

Službena web stranica crkve: www.crkva-seona.blogspot.com

crkva-seona

CRKVA

Nova, današnja crkva Sv. Mihaela blagoslovljena je 1. listopada 1854. godine. Grof Ladislav Pejačević poklonio je građu za crkvu te krasnu sliku sv. Mihajla arkađela kao i novi oltar. Godine 1897. kapela je s tornjem temeljito popravljena. Nad ulaznim vratima nalazi se u lađi mali kor, a iznad kora podignut je zvonik s dva zvona koja su postavljena 1932. godine. Tijekom 1966. godine započeti su radovi na stepenicama i kamenoj ogradi pred kapelom. Uz crkvu, s desne strane, sagrađena je kapelanija za vjeronaučnu pouku i boravak kapelana.

 

ZAŠTITNIK I DATUM PROŠTENJA

Zaštitnik: Sveti Mihael arkanđeo, slavi se 29. rujna

U prosincu 1757. godine Generalni vikar zagrebačkog biskupa Paxy odredio je da se Miholje u Seoni slavi u nedjelju na  blagdan sv. Mihaela

Do današnjih dana ovaj je svetac zaštitnik sela i svečano se obilježava svake godine 29. rujna.

crkva-sv-mihovil

RASPORED MISA I OKUPLJANJA

Svete mise su nedjeljom u 9,30 sati i utorkom u 18,30 sati.

Župski vjeronauk je tijekom školske godine svakog drugog utorka. 

Crkveni zbor Sv. Mihaela iz Seone, misna slavlja nedjeljom i blagdanima u Crkvi Sv. Mihaela čini svečanijima, a probe su po dogovoru.

 

SVEĆENICI KROZ POVIJEST

Fra Drago Radelić, fra Vlado Mustač, fra Marin Žigrić, fra Franjo Tomašević, fra Željko Jurković, fra Mario (Petar) Žagar, fra Mijo Hrman, fra Josip Šoštarić, fra Bernardin Plantek, fra Ivan Bošnjak, fra Josip Anthony Kešina i fra Igor Andrijević.

 

SLUŽBENA STRANICA I LOGO

Web: www.crkva-seona.blogspot.com