Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

polaganje-vijenca-2

polaganje-vijenca-1Polaganje vijenca povodom Dana neovisnosti 08.10.2011 bit će 07.10.2011. u 18.00 h. Načelnik općine Donje Motičine Željko Kovačević, predsjednica općinskog vijeća Ružica Mikičić i vijećnici općine Donja Motičina kod spomenika hrvatskim braniteljima u Donjoj Motičini položiti će vijenac u spomen na sve branitelje i civile, koji su pali za slobodu Lijepe naše.

 

Također, sjećamo se ovih dana svih onih hrabrih ljudi, koji su nesebično dali svoje živote za neovisnu Hrvatsku, svih naših branitelja koji su branili Hrvatsku od srpskog agresora, zahvaljujući kojima imamo danas svoje domove i dugo očekivanu slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Dan neovisnosti državni je praznik u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ta je značajna odluka Hrvatskog sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

polaganje-vijenca-2