Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

moticina-dan-opcine-8

svec-300Proslava dana općine, koja je trajala od 1.07.-03.07. 2011. godine, sadržavala je bogat program obilježavanja, velik broj sudionika te sudjelovanje svih udruga sa područja općine. Vjerojatno nikad dosad nije bilo toliko puno posjetitelja u Donjoj Motičini kroz sva tri dana, koliko je trajalo obilježavanje. Shodno tome, možemo biti izuzetno zadovoljni organizacijom proslave, nesebičnim radom udruga,  njihovih volontera i članova, koje su pod pokroviteljstvom općine Donja Motičiina i načelnika Željka Kovačevića odradili velik i zahtjevan posao.

Prvi dan proslave započeo je 30. 06.2011. godine, svečanom sjednicom u prostoru općinske vijećnice u Donjoj Motičini. Sjednici su prisustvovali načelnici obližnjih općina, Antun Glavaš(Ferićanci), Goran Đanić(Podogorač),gradonačelnik grada Našica mr.sc. Krešimir Žagar, a posebno valja istaknuti da je sjednicu uveličao i župan Osječko-baranjski dr.sc.Vladimir Šišljagić, na kojoj je održao kratak govor,  te posebno istaknuo važnost zajedničkog rada i suradnje među svim strankama te općenito poboljšanju međuljudskih odnosa mještana općine u cilju poboljšanja kvalitete života i ekonomskog standarda. Također, sjednici su prisustvovali i svi predsjednici udruga sa područja općine, općinski vijećnici. Načelnici općina i gradonačelnik Našica uputili su svoje čestitke u kratkom govoru, a načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević predstavio je svima povijest naselja u općini, iznio konkretne podatke o trenutnoj situaciji i projekte, koji su zgotovljeni, a nadasve izrazio nadu u skori početak radova na plinifikaciji Donje Motičine. Svečanu sjednicu vodila je predsjednica općinskog vijeća Ružica Mikičić.

Također, prije svečane sjednice, članovi općinskog vijeća, predsjednica vijeća Ružica Mikičić i načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević, položili su vijenac kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u sjećanje na njihov doprinos stvaranju neovisne hrvatske države, a također i na spomen svim zaslužnim Motičanima, koji više nisu s nama, a zadužili su selo na bilo koji način. U četvrtak su svi zainteresirani mogli pogledati i dvije izložbe u prostoru područne škole Vladimir Nazor u Donjoj Motičini, gdje su naši sumještani predstavili svoje radove. Tako smo imali prilike vidjeti radove u drvu Tomislava Katavića, slike i likovne radove Igora Kolarića i Ivana Katavića te umjetničke kreacije Ivana Slivečka.

izlozba-dan-opcine

Također, Udruga žena Seona pripremila je i prikazala svoje radove u kojima su svi posjetitelji uživali. Hkd "Izvor" Donja Motičina uredila je etno sobu, koja se odnedavno može vidjeti u prostoru društva, a svi posjetitelji su mogli upoznati stare predmete, kojima su se ljudi ovog kraja koristili u svakodnevnom radu i životu. Ld "zec" priredilo je izložbu u "staroj" školi, gdje su prikazali svoje trofeje i zanimljive predmete.

01.07.2011. Petak je bio dan rezerviran za večer uz karaoke i Panoramu band, na ljetnoj pozornici kraj igrališta u Donjoj Motičini u organizaciji Savjeta mladih. Naravno, taj dan selo

slavi zavjetni dan Svetom Srcu Isusovom, pa je u 11.00h bila održana i misa, koju je predvodio fra Antun Dodić uz koncelebraciju fra Igora Andrijevića. Nakon mise, slijedila je procesija djece u bjelini i svih mještana oko crkve Svih svetih, koja uz pjesmu i prosipanje cvijeća uvijek budi posebne osjećaje i sjećanje na dan kada je Motičina "potučena" ledom, te se zbog toga i zavjetovala Svetom Srcu Isusovom.

kapelica

– kapelica Svetog Srca Isusovog u Donjoj Motičini

Nakon mise u domu Dvd-a bila je pripremljena izložba članova Udruge voćara i vinogradara, Našice, na kojoj su prikazali svoje proizvode i obogatili program. Treba napomenuti da je izložba bila jako dobro posjećena. U poslijepodnevnim satima, prof. Josip Patajac održao je predavanje o poznatijim motičkim obiteljima u domu DVD-a. Na predavanju je sudjelovalo 100-tinjak ljudi, a obitelji koje je prof. Patajac zabilježio i u knjizi, koju je izdao, jesu obitelji Troha, Furtinger, Grepl i Batrac-svirači. Svoje zanimanje za te obitelji i istraživanja istih, proizašlo je iz istraživanja o obnovi Motičke crkve Svih svetih, gdje su navedene puno pomogle i sudjelovale u obnovi, kako financijski tako i svojim zalaganjem i trudom. Batrac svirači  zanimljivi su kao jedna specifična obitelj, jer su godinama njegovali tamburašku glazbu, svirali svatove i sve prigode te kao takvi neminovno ostali zapamćeni u povijesti Motičine, pa je nemoguće dublje sagledati povijest sela i obitelji bez njih. Predavanje je logičan nastavak prošlogodišnjeg, jer prof. Patajac godinama već obrađuje i istražuje povijest motičkih obitelji i motičkih prezimena. Posjetitelji su uživali u zanimljivom i poučnom predavanju, a također i saznali puno toga, posebno mlađe generacije, poput autora ovog teksta.

Večernji program na igralištu Nk Motičine, započeo je u 20. sati na kojoj je Panorama band dobio zadatak da napravi odličnu atmosferu,  u čemu su uspjeli. Organizacija večeri povjerena Savjetu nladih Donje Motičine, bila je na visokom niovu te su se gosti uspjeli dobro zabaviti uz hladno piće i ples do sitnih noćnih sati. Najhrabriji gosti su se odlučili pokazati svoje pjevačke sposobnosti na radost svih prisutnih gostiju te podigli dobru zabavu i još više ugrijali atmosferu. Iako nije bilo natjecateljskog karaktera, karaoke su prošle odlično i kod publike i kod "pjevača". Tako je završio prvi dan, a slijedila su još dva dana, sa prebogatim zbivanjima.

moticina-dan-opcine-sator

02.07.2011. Subota je bila povjerena organizaciji DVD-a Donja Motičina, a program je započeo u 17.00 h. Organizirano je natjecanje u kuhanju fiša, na kojem je nastupilo 20-tak vatrogasnih društava, a također i izložbu vatrogasne opreme. Najbolji su primili nagrade i uživali u zasluženim pohvalama i lovorikama. Također, kuhan je fiš u velikom loncu za sve posjetitelje, pa su svi mogli uživati u ovom slavonskom specijalitetu. U 18.00 h na igralištu Nk Motičina odigrana je i utakmica između veterena Nk Seona i Nk Kutjevo, poslije koje su se svi nastavili zabavljati u večernjem programu. Navečer je nastupio i Stjepan Jeršek-Štef, popularni izvođač tamburaške glazbe u pratnji tanburaškog sastava Zlatni vez. Program su dodatno obogatili i zabavljači Did tunja i Bač Roka, koji su do suza nasmijali sve prisutne u predahu glazbenog programa. Treba spomenuti da je subota najposjećeniji dan programa proslave, pa tako neke procjene govore i o 1000 ljudi, koji su taj dan uživali u pjesmama Štefa. Zabava je potrajala do kasno u noć, a organizacija je bila besprijekorna, tako da su svi mogli uživati u dobroj atmosferi tamburice, smijeha te naravno hladnog pića i svega što je bilo ponuđeno.

03.07.2011. Nedjeljni program započeo je u 19.00h na ljetnoj pozornici, u organizaciji HKD-a "Izvor" iz Donje Motičine. Već tradicionalno organizirana, a ove godine i jubilarna 10. smotra folkora, postala je dijelom proslave dana općine, uvijek je odlično posjećena i predstavlja kulturno bogatstvo našeg sela i općine. Na smotri folkora nastupilo je osam društava, prikazali su svo kulturno bogatstvo plesa i nošnji Slavonije pa i šire, koje njeguju u svom radu. Također treba spomenuti i nastup dječje sekcije Hkd-a "Izvor", koja je ponovno počela sa radom, jer predstavlja budućnost i osiguranje da će folkor i etno baština Donje Motičine i ovog kraja uvjiek ostati očuvana.

moticina-dan-opcine-1 moticina-dan-opcine-2 moticina-dan-opcine-3 moticina-dan-opcine-4

Smotru folkora otvorio je načelnik Željko Kovačević, pozdravivši sve prisutne i uputivši čestitke Hkd-u "Izvor". Smotra folkora ponudila je posjetiteljima šarolik kulturni događaj, "a posebno su nam dragi gosti bili gosti iz Benkovca, kulturno umjetničko društvo "Branimir", sa kojima je sklopljeno veliko prijateljstvo Također, Ivica Mihaljević predsjednik Hkd-a "Izvor" navodi da "ne smijemo zaboraviti ni sva "domaća" kulturno umjetnička društva, koja se godinama odazivaju i sudjeluju na smotri, te su uvijek dragi gosti i prijatelji". U večernjem progamu za dobru atmosferu bili su zaduženi članovi TS-a Zlatni vez, a program su dodatno obogatile i egzotične plesačice iz Zagreba, plesovima bliskog istoka, poznatijim kao "trbušni ples". Ostat će to zapamćeno  kao jedan zanimljiv i upečatljiv nastup, o kojem se još priča među svima onima, koji su ga pogledali. Večer je kao i svih dana završila u kasnim satima, što je ujedno bio i završetak proslave dana općine.

moticina-dan-opcine-5 moticina-dan-opcine-6 moticina-dan-opcine-7

Može se reći da je ovo bila najbogatija programska shema i najorganiziranija proslava dana općine, da su posjetitelji i mještani zadovoljni. Organizatori su stavili pred sebe težak zadatak, nadmašiti same sebe iduće godine.

moticina-dan-opcine-8