Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

knin-oslobodjenje

donja_moticina17_11_spomenik-braniteljimaU Hrvatskoj se svake godine 5. kolovoza slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, kao spomen na pobjedu u domovinskom ratu i dan kada je Hrvatska vojska u operaciji Oluja, 1995. godine, oslobodila okupirani grad Knin. Iako u toj akciji nije oslobođena cijela zemlja, akcija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i simbol Domovinskog rata. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata, operacijom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije, dok je u Bosni i Hercegovini odigrala ključnu ulogu u oslobađanju bihaćkog đepa. Njome se promijenio strateški odnos snaga u cijeloj regiji, u kojem se Hrvatska vojska pokazala kao vojnički nadmoćna sila koja je oslobodila svoj teritorij. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

knin-oslobodjenje knin-zastava

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj, ne samo operacije Oluja nego i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

U samo 84 sata vojnoredarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika i kojom je oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve.