Categories: O općini

by admin

Share

Podijeli

Donja Motičina je naselje koje po popisu iz 2001. g ima 1310 stanovnika. Sjedište je istoimene općine u Osječko-baranjskoj županiji. Podaci o prvom spomenu Donje Motičine datiraju iz 1222. godine (sedam godina prije župnog središta, grada Našica). U 14. i 15. stoljeću  Donja Motičina je bila samostalna župa.

Tijekom 18 stoljeća je povećano useljavanje iz okolnih sela, jer je položaj sela na blagim obroncima Krndije omogućavao pogodne uvjete za poljodjelstvo, šumarstvo, vinogradarstvo kao i preradu drveta. Povoljan geografski položaj omogućava i razvoj raznih obrta pa i otvaranje pučke škole.

Uz poljodjelstvo i šumarstvo, najbrojnija kategorija u naselju bili su obrtnici. Od obrtnika u selu je bilo: kovača, kolara, opančara, brijača, trgovaca, stolara, bačvara, krojača, dimnjačara…

U selu se osnivaju razna društva kao npr. Hrvatska straža, Katolička akcija, Društvo Srca  Isusovoa i Seljačka sloga. Selo je po nacionalnoj strukturi bilo hrvatsko, pa je bilo lakše poticati rodoljubne osjećaje.   Sve to će imati veliko značenje u drugom svjetskom, kao i domovinskom ratu. U vrijeme 2. svj. rata Donja Motičina je prošla tragediju kao malo koje mjesto u Hrvatskoj. O ovim stradanjima stanovništva postoje mnogobrojni zapisi.  Od naselja koje je do 1945. g. imalo ambulantu, poštu, šumarijsku upravu i pučku školu, do sedamdesetih godina prošlog stoljeća sve je to, kao i gotovo polovina stanovništva raseljena sustavnim i planiranim političkim odlukama.

Stanovništvo se nakon rata raselilo dijelom iz političkih dijelom iz ekonomskih razloga po cijelom svijetu, tako da danas Donja Motičina ima ogromnu dijasporu u inozemstvu.