Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

KUD Izvor - Vatikan 3

KUD Izvor - Vatikan 1 Hrvatsko kulturno društvo „Izvor“ iz Donje Motičine i Kulturno-umjetničko društvo „Biseri Slavonije“ iz Beničanaca boravili su u Italiji od 15. do 21. travnja 2016. godine i to u Padovi,Rimu i Vatikanu. U povratku su posjetili Izolu.

Idejni začetnik i organizator ovog putovanja bio je umjetnički voditelj ova dva KUD-a Stanislav Čamagajevac Sten, koji je oba KUD-a pripremao za odlazak i nastup na 8. Smotri folklora u Rimu, gdje se predstavilo po tridesetak članova svakog od slavonskih KUD-ova.KUD Izvor - Vatikan 2

– Međutim, prije negoli smo krenuli na ovaj put, stupio sam u kontakt s Hrvatskim veleposlanstvom pri Svetoj Stolici, te ih zamolio da nam prigodom boravka u Italiji osiguraju i audijenciju kod Pape, što su nam vrlo rado i učinili. Tako smo se u srijedu, 20. travnja, zajedno s približno 60.000 hodočasnika iz cijelog svijeta, pojavili pred Svetim Ocem odjeveni u naše narodne nošnje. Smjestili su nas na počasno mjesto, gdje samo rijetki hodočasnici imaju priliku nazočiti kada su u Vatikanu. Bilo je to golemo, ali tek prvo iznenađenje koje nas je tamo čekalo – ispričao nam je još uvijek pod dojmom Stanislav Čamagajevac.

Papa Franjo je blagoslovio sve članove HKD-a “Izvor”, KUD-a “Biseri Slavonije”, vodstvo Općine Donja Motičina – načelnika Željka Kovačevića i predsjednicu Vijeća Ružicu Mikičić te sve članove njihovih obitelji i prijatelje u Hrvatskoj. Naši folkloraši zapjevali su Papi, kardinalima, biskupima i ostalom svećenstvu te prepunom Trgu svetog Petra u Vatikanu “Zdravo Djevo kraljice Hrvata”, “Krist na žalu” i druge poznate svete pjesme. Toliko su oduševili  Svetog Oca da je učinio nezapamćenu gestu na audijenciji. Papa Franjo sišao je s oltara, pozdravio folkloraše i sve ih blagoslovio. KUD Izvor - Vatikan 3Nakon što je primio njihove darove – motički borani peškir, heklanu krunicu i zlatovez te sliku našičkog slikara Srečka Perkovića – poručio je folklorašima da njeguju tradiciju i zamole bake koje su ih svemu naučile damole za njega i mir među ljudima.

Nakon audijencije kod Pape Franje, folkloraši su pjevajući prošli Trgom sv. Petra sve do Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici. Na svakom koraku izazivali su oduševljenje publike koja ih je fotografirala,  snimala pa čak s njima i pjevala i plesala. S veleposlanikom Nevenom Pelicarićem  također su razmijenili darove i zadržali se u kraćem posjetu uz pjesmu.