Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

hkd-izvor-4

hkd-izvor-119. kolovoza 2011. u organizaciji Grada Našica, turističke zajednice grada i našičkih ugostitelja upriličena je "Slavonska Noć". Iako je kiša pokušala omesti nastup, samo je uspjela odgoditi za sat vremena pa je ipak sve bilo po planu. Kao gosti nastupili su HKD "Izvor" iz Donje Motičine sa svojim tradicionalnim pjesmama i plesovima.

 

Uz to članovi društva "Izvor" posjetiteljima su omogućili kupnju svojih rukotvorina, od kojih je najpoznatija motička klupa, koja je simbol mjesta Donja Motičina i svojevrsni zaštitni znak, te su isto tako prodavali kukuruz, lepinje, kobasice, slaninu, čvarke, mast i kruh kao i kolače i ostale proizvode iz njihove kuhinje. Vrijedni volonteri, prijatelji i članovi društva uložili su puno truda kako bi gostima i posjetitljima priuštili jedinstven doživljaj slavonskog plesa i baštine, koju društvo njeguje.U programu su predstavljeni plesovi i koreografije Slavonije, Baranje, Posavine i Bilogore.Nadalje, u dijelu večeri su nastupili i pjesnici, koji su od nedavno sekcija društva.

 

hkd-izvor-2

Priča o motičkoj klupi, odnosno anegdota koja se veže za taj događaj, oduševila je publiku kao ležerniji dio programa. Ne mogu se zaobići niti motičke priče, koje su autori knjige pročitali, a koja je napisana izdana prošle godine, gdje su također opisani događaji iz prošlosti sela, na duhovit način, iako neke od njih kriju teške sudbine u pozadini. Naravno, nezaobilazne su i pjesme autorski nastale u Donjoj Motičini, kojima se pjeva rodnom selu, ali isto tako i slavonske skladbe, koje su uvijek rado izvođene i primljene kod publike.Uz nastup Motičana našički su ugostitelji pripremili bogatu gastro ponudu slavonskih specijaliteta.

hkd-izvor-3

klupica hkd-izvor-4