Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

grb-nk-seona

Povijest kluba

NK"MLADOST"SEONA 1973-1990

grb-nk-seonaNK"Mladost"-osnovana 1973.godine na inicijativu mladih u selu.Prva lopta zakotrljala se na popularnoj"Blatuši"početkom 70 godina.Tad se igralo van konkurencije,da bi se registrirali i  nastupili u Našičkom nogometnom savezu.Klub je počeo formalno počeo djelovati.u općinskoj ligi Našice. Seonjački klub postiže iznimno zapažene rezlutate u razdoblju od 1973-1977 godine.Uvijek su bili u vrhu tablice,a zbog loših uvjeta infrastrukture nisu mogli ići u viši rang.Ta je generacija igrača predvođena kapetanom A.Novakovićem i igračima Ž.Tapšanji,I.Bošnjaković,M.Šulava.braća Mijić te ostali mladi igraći.U toj ekipi bili su neki igrači iz drugih sela(Zoljan,Martin,Valenovasc,G.Motičina….da spomenemo samo neke A.Povarnik, V.Jakobek, Z.Rašeta.Godine 1976 mladići iz Zoljana odlaze i osnivaju vlastiti klub,a Seonjani dobivaju neke nove igrače.Posebno treba istaknuti da je te godine u Seoni zaigrala  dva igrača iz JNA…Posebno se isticao Žilić,koji je svojim igrama ostao u sječanju današnjih starijih navijača kluba.Te je godine ekipa predvođena A.Novakovićem,T.Đanićem,I.Bošnjakovićem,Ž.Tapšanjijem,Ž.Radmanovićem,Polovinom  ostvarila odličan plasman,među prve tri ekipe saveza. U sezoni 1976/77, trener je bio Zvonko Trošelj. Najveći uspjeh ondašnja ekipa Mladosti postiže u sezoni 1979/1980…klub je tada vodio Ivica Husnjak,a tada su igrali domaći igrači iz Seone i igrači iz ostalih sela koja gravitiraju Seoni,a da nisu imali klub.Posebno su se isticala četiri igrača iz Valenovca(Tominac,Kruljac,Vidaković,Balog)….Osvojili smo prvo mijesto u tadašnjoj ligi,ali zbog loših uvjeta prepustili smo mjesto drugoplasiranoj ekipi Zoljana da ide u viši rang.Tada je došlo do osipanja igračkog kadra,pa je u Seoni nastupilo razdoblje krize i loših rezultata. Ponovno se Seonjani bude u sezoni 1986/1987 kada je predsjednik kluba M.Cvijetović angažirao trenera B.Bajića tadašnjeg kap.1.klase u Našičkoj kasarni.On dovodi igrače iz vojske i tada se formira jaka ekipa koja je ponovno žarila i palila po Našičkom području.Od igrača iz Seone tada su igrali:I.Cvijetović,F.Bošnjaković,V.Bošnjaković, M.Knežević, A.Zdjelarević, Ž.Bošnjaković..iz G.Motičine, S.Vidović, V.Prodanović, B.Radmanović, V.Prodanović Ž.Plavšić…a iz JNA igrali su Trajkovski, Bojović i vratar Stojanović.Bližilo se vrijeme kad će neki od igrača Seone, krenuti u obranu Hrvatske. Klub je ugašen za vrijeme domovinskog rata

NK"SEONA 1996

Dok je rat trajao lopta se nije kotrljala na "Blatuši".Mnogi od igrača bili su u domovinskom ratu, braneći Hrvatsku.Nakon prekida ratnih zbivanja ponovno je oživio nogomet u Seoni. Klub se ponovno registriro ,pod nazivom NK"Seona". Na inicijativu nekih starijih igrača NK"Mladosti"i mladih dječaka iz Seone, pristupilo se formiranju novog kluba koji se registrirao u savezu kao NK"Seona"Krenulo se te 1996 godine sa prikupljanjem igračkog kadra.Od domačih igrača od starijih igrača pristupili su Ž.Tapšanji, J.Knežević, J.Bošnjaković, V.Bošnjaković, a od mladih pojavili su se Z.Kubica, A.Knežević, S.Cvijetović, Bjelokapić, D.Damjanović, B.Krajner veliko pojačanje bili su braća Slivka iz Valenovca, a braća Klabanovi iz G.Motičine. Predsjednik kluba bio je Andrija Tekavčić, a klub je trenirao Ivica Bošnjaković.. Bili smo prvaci lige u sezoni 1997/98.bez ijednog poraza, te smo morali igrati i kvalifikacije za ulazak u viši rang s Gašincima, ali smo u dvije utakmice bili neuspješni.

Prvu utakmicu smo izgubiliu Gašincima s 4-1, da bi u uzvratu u D.Motičini odigrali 2-2.
Nakon neuspjeha klub se raspao i zapao u krizu.Mnogi igrači potražili su novu sredinu. Tako da se ponovno tek u sezoni 2002/2003 pojavila ekipa koja je obečavala. Predsjednik je postao Mišo Tomac, a trener Ivica Klaban. Te sezone bili smo drugi ,da bi taj uspjeh ponovili i godinu dana kasnije …tada su nastupili…S.Cvijetović, Damjanović, A.Knežević, Ž.Bošnjaković, B.Krajner, Maslak, Kunštek, M.Tomac.
 

Klub je 2003.godine slavio 30 godina,i tada smo organizirali susret veterana Seone i NK"Olimpije"Osijek. Danas se i dalje igra nogomet u Seoni. Zadnji nekoliko godina upali smo u krizu rezlutata. No kako bilo,bitno je da se ovdašnja omladina okuplja na popularnoj "Blatuši". Već godinama imamo u planu izgradnju novoga igrališta, koji je veoma poželjan. No i dalje koče administrativne zapreke oko zemlje.Nadamo se da će za 40 godišnjicu kluba(2013 god.) i to biti rješeno,i da će se lopta kotrljati na novom travnjaku.
Danas NK"Seona"je zapala u igračku i rezlutatsku krizu.Klub se već par godina muči sa  dovoljnim brojem igrača. Veliku nam je i nepriliku stvorili i novosnovani klub(Martin),koji je prije svog formiranja kod nas imao dosta igrača. Nadamo se da će ova kriza proći, da će novi naraštaj mladih igrača doći. Naime veliki zaljubljenik u nogomet pok.Vlado Tomac, angažirao se u stvaranju juniorske ekipe. Sada taj naraštaj sazrijeva i uskoro bi mogli za ekipu NK"Seone"nastupiti ponovno dani slave iz 70-ih godina.

DOSADAŠNJI PREDSJEDNICI I TRENERI KLUBA:

1973-1976,.predsj.kluba Ivica Bošnjaković,Antun Novaković trener Zvonko Trošelj 1977-1980 ,predsj.Jozo Kubica trener Ivica Husnjak 1985-1990 predsj,Marin Cvijetović trener Branko Bajić 1996-1998 predsj Andrija Tekavčić trener Ivica Bošnjaković 2002-2006 predsj,Mišo Tomac trener Ivica i Perica Klaban 2006-2008 predsj Siniša Cvijetović i Zdravko Kubica trener Vlado Tomac 2008-2010 predsj,Mišo Tomac trener Vlado Tomac i Željko Bošnjaković