Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

spomenik

crkvaProteklog vikenda obilježena je 20 obljetnica od odlaska motičkih dragovoljaca u obranu grada Vukovara. 27.09.1991. godine 67 dragovoljaca sa našičkog kraja otišlo je u napadnuti grad Vukovar, a petnaestorica od njih su bili motički dragovoljci, što je relativno najveći broj dragovoljaca u odnosu na broj stanovnika. Obilježavanje je započelo u petak 30.09.2011., a nastavljeno je u subotu 1.10.2011., a sjetili smo se svih poginulih, umrlih i nestalih branitelja iz Donje Motičine. Također, ponosni smo i na svih 230 branitelja iz Donje Motičine, koji su sudjelovali u obrani Hrvatske na bojišnicama diljem Lijepe naše, u tim ratnim vremenima i borbi za neovisnost i slobodu, koju smo krvlju i životima branitelja izvojevali.

 

1991. godine 15 naših mještana pridružilo se obrani napadnutog grada nam heroja, Vukovara. Iako mali broj, on je relativno najveći u cijeloj Hrvatskoj, u odnosu na broj stanovnika. PONOSNI smo na njih, a posebno ovih dana, kada je prošlo 20 godina. Povodom toga obilježavanja, Robert Radojković iz atletskog kluba MAXIMVS iz Poreča, istrčao je maraton od Donje Motičine do Vukovara. To je 1. ultra maraton Donja Motičina – Vukovar u dužini od 95 km. Maraton je krenuo iz Donje Motičine, gdje su ga ispratili mještani i predstavnici općine, lokalnih medija, te vukovarski dragovoljci branitelji Vukovara, a on se uz pratnju policije, hitne i vozila pratnje zaputio u Vukovar duž cijele Slavonije na PUTU SJEĆANJA.

Pozdravne riječi nazočnima i maratoncu Radojkoviću uputili su općinski načelnik Željko Kovačević i predsjednica Vijeća Ružica Mikičić. 

Obilježavanjem odajemo dužnu počast poginulim i umrlim dragovoljcima i braniteljima te se prisjetiti njihovog odlaska u grad heroj, koji je bio i ostao simbolom obrane Hrvatske protiv velikosrpske agresije, rekao je načelnik Općine Donje Motičine Željko Kovačević.

Grad Vukovar se uključio u program obilježavanja ove obljetnice. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Ivo Kovačić zajedno s Motičanima dočekali su maratonca Radojkovića kod Križa svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku na ušću Vuke u Dunav. Tom prigodom gradonačelnik Vukovara je podsjetio na vrijeme kad su branitelji Vukovara postajali simbolom obrane Hrvatske protiv velikosrpske agresije. Zahvaljujući upravo njima kao i svim hrvatskim braniteljima danas možemo slaviti slobodu – rekao je Sabo.

robert_radojkovic

Robert je nadljudskim naporima istrčao maraton, oborio svoj rekord na 42 km, te emocionalno i psihološki izuzetno zahtjevan maraton okončao kraj Dunava u Vukovaru.

vukovar-4 vukovar-6 vukovar-7 vukovar-8 vukovar-9

slijeva na desno: Željko Kovačević, Robert Radojković, Željko Sabo, Ivo Kovačić

Robert Radojković, porečki maratonac i član AK „Maximvs“-a, te jedan od najboljih hrvatskih maratonaca sa niz odličja na državnoj i međunarodnoj razini istrčao je maraton za Grad Vukovar i jedini je hrvatski maratonac koji je pristao po prvi puta trčati promotivni maraton dugačak 100 km za branitelje Grada Vukovara iz Vukovara te naselja i zajednica u okolini Vukovara koje su dale svoje branitelje u njegovu obranu. Ovim je nastupom Robert Radojković uložio svoj osobni sportski doprinos obilježavanju odlaska u Vukovar motičkih dragovoljaca zajedno sa 52 branitelja Vukovara sa našičkog područja.

polaganje-vijenca-2

Drugi dan obilježavanja 20 godina odlaska u obranu Vukovara motičkih branitelja započeo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Donjoj Motičini. Počast branteljima, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom, odala su izaslanstva Ministarstva branitelja i međugeneracijske solidarnosti predvođeno izaslanikom ministra Mladenom Lončarom, Osječko – baranjske županije predvođeno županom Vladimirom Šišljagićem, Općine Donja Motičina predvođeno predsjednicom Vijeća i načelnikom Ružicom Mikičić i Željkom Kovačevićem zatim pripadnici 204. vukovarske brigade, predstavnici Udruge vukovarskih veterana Grada Našica, HVIDR-e Našice, vukovarskih branitelja Donje Motičine i Udruge udovica iz Domovinskog rata. Stanislav Čamagajevac svirao je prigodne pjesme za vrijeme polaganja vijenaca na trubi, u čast poginulih i umrlih branitelja. Svetu misu, u crkvi Svih Svetih u Donjoj Motičini predvodio je fra Tomislav Smiljanić uz asistenciju fra Josipa Šoštarića, župnika iz Šarengrada, a na misi je pjevanjem sudjelovao i zbor mladih Sanctus, koji su imali veliku čast uveličati misno slavlje. Zbor je pod vodstvom Judite Paljević otpjevao i dvije pjesme, Stoji Grad i Od stoljeća sedmog, koje su uvježbali posebno za ovu prigodu. Pjesme su od nastanka bile simbol borbe, prkosa i inata u želji da se obrani svoja domovina.

moticina-zbor

Drugi dio programa održan je u Domu DVD-a Donja Motičina. Prigodne riječi uputili su načelnik Općine Željko Kovačević, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić te Mladen Lončar, izaslanik ministra branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića. Nakon toga, premijerno je prikazan dokumentarni film "Domovinski rat i Donja Motičina", autora Ivana Ćosića koji govori o svjedočanstvima šestorice motičanskih dragovoljaca o borbi za Vukovar, srpskim logorima, razmjeni i ponovnom životu na slobodi. Izradu filma, na prijedlog načelnik Željka Kovačevića, naručila je i financirala Općina Donja Motičina, a zainteresirani ga besplatno mogu dobiti u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine.

nacelnik-zupan

Nakon dokumentarnog filma o hrabrim braniteljima Vukovara, motičkim dragovljcima, HKD "IZVOR" iz Donje Motičine otpjevao je dvije pjesme, jedna dobro poznata, o stradanju Donje Motičine u 2.svjetskom ratu što je svojevrsna paralela sa zbivanjima u Domovinskom ratu i stradadnju Motičana, Kako je rekao jedan od motičkih dragovoljaca u svom govoru, Davor Batrac, citiravši stihove jednog pjevača " Drugo vrijeme, ista sudbina". Izvedena je i pjesma "Motičino moje drago selo" neslužbena himna našeg mjesta, nakon čega se pristupilo svečano večeri za sve uzvanike, goste i prijatelje.

 

Danas nakon 20 godina, od 15 dragovljaca koji su otišli u obranu Vukovara,  ostalo ih je šestorica živih( na slici dolje).

vukovarci_donja_moticina

Slijeva na desno : Siniša Martinović, Ivica Mihaljević, Davor Batrac, Dubravko Mikičić, Darko Batrac i Antun Vrbanac.

 

Imena svih 15 motičkih dragovoljaca -branitelja grada Heroja:

Poginuli, umrli i nestali

vukovarci_donja_moticina-poginuli

IVAN RADAČIĆ DONJA MOTIČINA
BRANKO UŠAK DONJA MOTIČINA
MIRKO GLAVAŠ DONJA MOTIČINA
MUHAMED JAHIĆ DONJA MOTIČINA
JOSIP PAĐAN DONJA MOTIČINA
DRAGAN VINKOVIĆ DONJA MOTIČINA
ANTUN MARTINOVIĆ DONJA MOTIČINA
ALOJZ NIKODEM DONJA MOTIČINA
LUKA KNEŽEVIĆ DONJA MOTIČINA               

 

PREŽIVJELI

 

DARKO BATRAC DONJA MOTIČINA
ANTUN VRBANAC DONJA MOTIČINA
IVICA MIHALJEVIĆ DONJA MOTIČINA
DAVOR BATRAC DONJA MOTIČINA
DUBRAVKO MIKIČIĆ DONJA MOTIČINA
SINIŠA MARTINOVIĆ DONJA MOTIČINA

 

spomenik

 Donja Motičina kao malo selo, ponosna je na svoje branitelje, njih 230 koji su branili slobodu, svoje obitelji, sela i ognjišta. Napose se sjećamo grada Vukovara i sudjelovanja naših 15 Motičana u obrani grada, grada koji je podnio veliku žrtvu radi slobode cijele Hrvatske.