Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

kriz

krizPolaganje vijenaca u povodu Dana antifašističke borbe 22.06.2011.

 

21.06.2011. danas će se u 19 sati na groblju u Donjoj Motičini kod centralnog križa položiti vijenac povodom Dana antifašističke borbe 22.06.2011. Vijenac će položiti načelnik općine Željko Kovačević i vijećnici općinskog vijeća Donje Motičine sa predsjednicom Ružicom Mikičić.

 

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj SFRJ, se kao Dan antifašističke borbe slavio 27. srpnja – Dan ustanka naroda Hrvatske – što je bilo povezano s događajima u Srbu, iako je osnutak sisačkoga odreda tom danu prethodio više od mjesec dana. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Vijenac se polaže u spomen na sve poginule mještane, a i pripradnike svih hrvatskih vojski, koji su sudjelovali u 2.svjetskom ratu, a pritom položili svoje živote vjerujući u svoje ideale ili su bili kolateralne žrtve masovnih stradanja.