Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

polaganje-vijenca

crkva-spomen-obiljezje24.06.2011. danas će se u 18.30 sati kod spomen obilježja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Donjoj Motičini položiti vijenac povodom Dana državnosti RH 25.06. Vijenac će položiti načelnik općine Željko Kovačević i vijećnici općinskog vijeća Donje Motičine sa predsjednicom Ružicom Mikičić.Vijenac će se položiti u spomen svim braniteljima, koji su dali svoje živote u obrani naše zemlje od agresora.

 

Sutra se sjećamo svih hrabrih ljudi, koji su omogućili da nakon višestoljetnih nastojanja Hrvatska postane neovisna država. Spomenut ćemo se i 15-torice motičkih branitelja Vukovara, ponajviše onih, koji više nisu s nama, već su poginuli ili umrli od posljedica ratnih događaja u obrani naše Domovine. Također, sjećamo se i svih onih Motičana, koji su nesebično branili Hrvatsku, diljem zemlje na bojišnicama, kao pripadnici svih gardijskih brigada.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomen dan – Dan Hrvatskoga sabora.
Dan državnosti ne treba zamijeniti s Danom neovisnosti, koji se obilježava 8. listopada u spomena na donošenje Odluke o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ, kada je Republika Hrvatska i formalno postala nezavisna država.
Na referendumu, održanom 19. svibnja 1991. godine, 93,94% birača izjasnilo se za suverenu i nezavisnu Republiku Hrvatsku.Budući da po Ustavu Republike Hrvatske odluka donesena na referendumu obvezuje sva državna tijela, Hrvatski sabor (koji se tada zvao Sabor Republike Hrvatske) donio je 25. lipnja dvije značajne odluke:
– Deklaraciju i proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske
– Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske

polaganje-vijenca

Međutim, posredovanjem misije Europskih zajednica, na provedbu tih odluka prihvaćen je tromjesečni moratorij, prihvaćenim tzv. Brijunskom deklaracijom 8. srpnja 1991. godine, kojom se odgađaju svi daljnji postupci i akti. Međutim, jačanjem srpske agresije na Hrvatsku, a što je naročito kulminiralo raketiranjem zgrade Banskih dvora u Zagrebu, tadašnjeg sjedišta predsjednika Republike, 7. listopada istekom posljednjeg dana tromjesečnog moratorija, Sabor je na sjednici održanoj u tajnosti (u prostorijama INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu) 8. listopada donio Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ

Danas se dan donošenja ovih dviju odluka slavi kao Dan državnosti – nacionalni praznik Republike Hrvatske.