Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

promocija-knjige1-4

crkvaPredstavljanje knjige " Preživio sam Vukovar i Ovčaru" u crkvi Svih Svetih u Donjoj Motičini.

U srijedu 08.02.2012. godine u crkvi Svih svetih u Donjoj Motičini održano predstavljanje knjige Vilima Karlovića: „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“. Hrvatski branitelj koji je svoje osobno i teško svjedočanstvo  o ratnim danima prenio u knjigu, na vrlo emotivan način predstavio  je svoju knjigu večeras mnogim posjetiteljima koji su se okupili u Donjoj Motičini.  Na samom početku, riječi dobrodošlice uputili su načelnik općine, Željko Kovačević, i župnik fra Dragutin Bedeničić. Fra Dragutin je istaknuo da mu je drago što možemo čuti i pročitati svjedočanstvo osobe koja je preživila strahote rata i uvidjeti koliko smo spremni živjeti za našu Hrvatsku, te da je ljubav prema domovini i obitelji jača od svega.
Zahvaljujući prijateljstvu Damira Batraca i Vilima Karlovića stvoreno u ratu, a nije prekinuto ni u miru,  imali smo privilegiju da se u Donjoj Motičini održi promocija ove knjige.

promocija-knjige1 slijeva nadesno: Načelnik Željko Kovačević, Damir Batrac, Vilim Karlović(autor knjige), fra Dragutin Bedeničić( župnik), Srećko

Vilim Karlović je otac 6 djece, djed, katolik i hrvatski branitelj. Zašto i kako je započeo sa pisanjem ove knjige? Dramatičan život koji je prošao započeo je s pisanjem u remetinačkom pritvoru nakon ubojstva. Tako počinje njegova knjiga – od Remetinca… Zatvoren u samici, odrekao se svega, osim Boga. Svoje vrijeme je provodio u čitanju duhovnih knjiga i molitvi. Slike i uspomene iz Vukovara su se vraćale i počeo ih je zapisivati. Naziv ove knjige ima dvije snažne riječi: Vukovar i Ovčara, ali ona najbitnija jest – preživio sam.  Njegovo pitanje je bilo kako psihički preživjeti da imam smisla zbog nečeg biti živ? Navodi da život u Vukovaru tada nije imao nikakvu vrijednost. „Ovdje je normalno da čovjek pogine“, rečenica je koja najbolje opisuje stanje u Vukovaru 1991., a s njom završava jedan odlomak iz knjige pročitan na predstavljanju. Ovo je jedno teško svjedočanstvo, cenzurirano što „lijepšim“ riječima, da bude manje potresno. Kako je sam naglasio drago mu je što  knjiga postoji, zbog onih čije priče nisu napisane i kao ostavština našem narodu. Ono što je napisano su njegov život, grijesi, preobraćenje, a najvećim dijelom bol i patnja. Pročitao je i dio o stravičnom ubojstvu 14-godišnjaka u vukovarskom skladištu Veleprometa gdje su vršeni masakri i mučenja. Bilo je to zaista vrlo emotivno i potresno.

promocija-knjige1-1promocija-knjige1-2promocija-knjige1-3promocija-knjige1-4gallery

Karlović naglašava da je primjetio da nekima ova knjiga može izazvati nadu, a nekima mržnju. Zahvalio je svima na dolasku, KUD-u „Izvor“ na glazbenom programu i pozdravio prijatelja Damira Batraca iz Donje Motičine, također hrvatskog branitelja. Na kraju večeri Vilim Karlović je rekao: „Pozivam sve prisutne koji žive u mržnji i zavadi, da oproste. A Bog i ljubav neka budu poruka ovog predstavljanja.“

 

 

preuzeto sa : nasice.com