Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

Grb_sjena

Naša iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.

KAKO SE ZAŠTITITI?

– Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.

– Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).

– Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj.

– Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.

– Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.

– Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.

– Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.

– Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite ih u neposrednoj blizini prozora i vrata.

– Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.

– Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate.

– Ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.

– Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.

– Ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti, ponude knjiga i sličnih predmeta na prodaju ili prosjacima koji se pojave na vašim vratima. Budite sumnjičavi.

– Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, pa pokušavaju zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila, proučavaju dnevni ritam i navike stanara.