Categories: Vijesti

by admin

Share

Podijeli

mjuzikl-samo-reci-rijec-11

crkva-dmNedjelja 7.08.2011. godine u 20.30 sati zbor Sanctus izveo je mjuzikl pred prepunom crkvom Svih svetih u Donjoj Motičini. Puna crkva je ponovo dokaz da se radi o ozbiljnom zboru, nadarenim glumcima i pjevačima kao i izvrsnoj voditeljici i autorici Juditi Paljević bez koje ovo ne bi bilo moguće izvesti na ovako visokom nivou.

Zanimljiva i poučna priča, originalna glazba i tekst pjesama, maštovita scenografija i raskošna kostimografija, s gotovo pedeset glumaca, pjevača, svirača i tehničkog osoblja koji su i u ovaj mjuzikl uložili veliki trud i ljubav.  "Svako ljeto pripremimo jedan mjuzikl pa je tako i sa ovim 4. tim. U rekordnih 13 dana pripremljen je i ovaj što je fantastično. Bili smo na moru pa se stiglo više toga napraviti u pet dana što smo bili tamo. Mjuzikl je inspiriran Lukinim evanđeljem "Samo reci riječ i ozdraviti će duša moja, odnosno ozdraviti će sluga moj". Mjuzikl je koncipiran po principu pet grupacija koje su u Isusovo vrijeme živjele tj na početku njegovog djelovanja.  Prikazali smo njihova zbivanja, njihova razmišljanja i što bi to sve moglo dovesti da se jedan centurionov sluga razboli i da centurion poželi da on ozdravi i pozove Isusa zbog toga. " – rekla je autorica i voditeljica Judita Paljević.  

mjuzikl-samo-reci-rijec-1 mjuzikl-samo-reci-rijec-2 mjuzikl-samo-reci-rijec-3 mjuzikl-samo-reci-rijec-4 mjuzikl-samo-reci-rijec-5 mjuzikl-samo-reci-rijec-5

Kao što su jučer mogli uživati Motičani tako će isto slijedeće nedjelje zbor Scantus nastupiti i u Našicama u pola 9 u crkvi Antuna Padovanskog. To je prava prilika za sve koji to još nisu vidjeli da svakako to učine sljedeću nedjelju te vide ovo djelo nadarene autorice i voditeljice Judite Paljević kao ii njezine članove zbora Scantus iz Donje Motičine.  Petu godinu za redom, zbor "Sanctus" iz Donje Motičine večeras je svojim sumještanima pripremio iznimnu glazbenu večer. Pod vodstvom Judite Paljević, uvježbali su i premijerno izveli novi mjuzikl pod nazivom "Samo reci riječ".  Sve pjesme koje se mogu čuti u ovom mjuziklu autorsko su djelo Judite Paljević.Nastale su tijekom priprema, a kao inspiracija poslužila je Biblija. Naime, Judita kaže kako su joj biblijski tekstovi nepresušn izvor inspiracije. U bilo kojem tekstu se može pronaći inspiracija za tekst, a što se glazbe tiče, stavim ruke na klavir i to ide gotovo samo od sebe, to je najmanji problem – kaže skromna Judita Paljević.

mjuzikl-samo-reci-rijec-6 mjuzikl-samo-reci-rijec-7 mjuzikl-samo-reci-rijec-8

Ovo je već četvrti mjuzikl koji su pripremili i uvježbali, a s obzirom na to da su prvi izveli dva puta, ovo je jubilarna peta godina kako tijekom ljetnih praznika marljivo vježbaju, pjevaju, glume i oduševljavaju posjetitelje svojim nastupom. Ovo je zapravo praizvedba, a premijera, ako tako možemo reći, bit će iduće nedjelje u Našicama također od 20.30, rekla nam je voditeljica zbora i autorica mjuzikla Judita Paljević. Ima stvari koje bi se mogle popraviti jer prvo izvođenje nosi i dobru energiju ali i tremu, no energija praizvedbe je nešto što se ne može ponoviti.

mjuzikl-samo-reci-rijec-10

Radnja mjuzikla smještena je naravno u Isusovo vrijeme i, iako malo promijenjena, govori o rimskom centurionu koji moli Isusa da mu ozdravi slugu, no dobro osmišljeni i odglumljeni likovi donose nam i druge životne priče i predstavljaju život u Kafarnaumu u Galileji 30-ih godina. Improviziranom pozornicom večeras je prošlo 45 izvođača, a u projektu je sudjelovalo i 5 članova tehničkog osoblja. Judita nam je rekla kako su na mjuziklu radili zapravo jako malo vremena, svega 13 dana. Za to vrijeme uspjeli su osmisliti radnju, likove, glazbu, tekstove, dizajnirati i izraditi scenu i kostime. Radili su i na moru, za vrijeme kratkog godišnjeg odmora, a u motičanskoj crkvi su bili cijeli dan; od 10 ujutro do 11 navečer. Zbog toga je, na kraju mjuzikla, Judita zahvalila svima na pomoći, posebice roditeljima koji ne samo da su djeci dozvolili sudjelovanje u ovom projektu nego su i osobno pomagali. To se vidjelo i večeras kada su za sve posjetitelje pripremili kolače i sokove. Posebno je zahvalila fra Igoru Andrijeviću koji je gotovo cijelo vrijeme bio sa zborom i bio je, kako je rekla Judita, veza sa Župom i gvardijanom.

mjuzikl-samo-reci-rijec-11

zbor mladih "Sanctus" 7.08.2011. -svi glumci, pjevači i svirači nakon mjuzikla zajedno na sceni sa voditeljicom Juditom Paljević